O zdrowym odżywianiu w SP Antolka

0
204

Uczniowie Szkoły Podstawowej w Antolce od początku istnienia projektu współfinansowanego ze środków UE „Program dla szkół” biorą w nim aktywny udział. Jego koordynatorką jest Małgorzata Kusarek. Celem programu skierowanego do uczniów klas I-V jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców, warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych w ich codziennej diecie. Celem programu jest także propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym. Dlatego też 15 listopada 2018 roku zostało zorganizowane spotkanie ze specjalistą ds. szkoleń i promocji zdrowia, pracownikiem Szpitala Św. Anny w Miechowie – Joanną Regucką.

Podczas zajęcia pani Joanna w niezwykle ciekawy sposób przybliżyła uczniom podstawowe zasady prawidłowego żywienia dzieci, które jest warunkiem zdrowego rozwoju fizycznego i umysłowego, a także wzmacnia odporność młodych organizmów. Dzieci dowiedziały się, co powinny jeść, a czego nie, co i ile pić, co wykluczyć z diety, co ograniczyć i na co zwrócić uwagę, by być zdrowym i uniknąć nadwagi oraz otyłości.

Takie akcje mają kluczowe znaczenie dla podniesienia poziomu zdrowotności młodego pokolenia i będą kontynuowane w przyszłości.