Smacznie, zdrowo, kolorowo, czyli kanapkowe szaleństwo

0
1710

Pod takim właśnie tytułem 19 kwietnia 2018 r. przeprowadzono w klasach I, II, III i V SP w Antolce zajęcie edukacyjne  w ramach projektu współfinansowanego ze środków UE „Program dla szkół”.

W czasie tego zajęcia uczniowie mieli za zadanie przygotować sobie smaczną, zdrową i kolorową kanapkę na II śniadanie. Po przeprowadzeniu krótkiej pogadanki na temat zdrowego odżywiania rozpoczęto zabawę kulinarną. Na kanapkach (dominowało ciemne pieczywo) nie zabrakło różnych serów, wędlin, jajek, no i oczywiście pomidorów, sałaty, ogórków, rzodkiewek. Nie brakowało również szczypiorku, natki pietruszki, a nawet rzeżuchy, które wyrosły w prowadzonych hodowlach klasowych. Na zakończenie zajęcia, po krótkim przypomnieniu zasad  estetycznego podawania i spożywania posiłków, odbyła się wspólna degustacja. Wszystkim bardzo smakowało, bo wiadomo, nie ma jak własnoręcznie zrobione śniadanie.

Żeby dzisiejsi uczniowie w życiu dorosłym zdrowo się odżywiali, trzeba im takie nawyki zaszczepiać od najmłodszych lat. A potem to już tylko „smacznie, zdrowo, kolorowo…” aż do późnej, pogodnej starości.